Stille crematie

Stille of technische crematie

Een stille crematie, ook wel technische crematie genoemd, is een manier van cremeren waarbij nabestaanden niet aanwezig zijn bij de ceremonie. Veel crematies vinden nog plaats in de aula van het crematorium met een afscheidsbijeenkomst. Bij een stille crematie wordt gecremeerd zonder voorafgaande ceremonie. Dit houdt in dat de overledene zonder de aanwezigheid van familie of vrienden naar het crematorium wordt gebracht en gecremeerd.

Bij een stille crematie wordt de overledene met de grootste zorg en respect behandeld, net zoals bij elke andere crematievorm. Na het verzorgen, kleden en kisten wordt de overledene thuis of in een uitvaartcentrum opgebaard. Vervolgens wordt er contact opgenomen met het crematorium om een geschikte datum voor de crematie te plannen. Een uitvaartverzorger kan de aangifte van overlijden bij de gemeente doen en zorgen voor de benodigde documenten, denk daarbij aan de Akte van Overlijden en het Verlof tot Cremeren.

Een maand na de crematie kan de familie de as ophalen bij het crematorium of te kiezen voor verstrooiing op het terrein van het crematorium. Een stille crematie biedt een ingetogen en respectvolle manier van afscheid nemen.

Cremeren tegen een lager tarief

Men kiest steeds vaker voor een stille crematie en dat is niet zonder reden. Een van de belangrijkste voordelen van een stille crematie zijn de lage kosten. Crematoria kunnen namelijk cremeren tijdens daluren, tegen een lager tarief. Dit voordeel kan behoorlijk oplopen.

Wanneer nabestaanden aanwezig willen zijn in het crematorium, kan dat. Echter, als er familie aanwezig is, wordt dit niet meer gezien als een stille crematie. In dat geval spreken we van een crematie in kleine kring of besloten crematie en zijn er kosten aan verbonden.

Voor veel mensen is het niet nodig om tradities te volgen. De voorkeur ligt bij een rustige en betekenisvolle manier van afscheid nemen. De keuze voor een stille crematie geeft naast financiële voordelen ook de mogelijkheid voor een persoonlijk afscheid.

Schuiven naar boven